Renata Stokli
Vypěstujte si pšeničný kvásek
CHLEBÍK před více než 10 roky z fresh.iprima.cz
Ingredience
- med 1 lžička
- jablečný ocet 1 lžička
- voda 200 ml
- pšeničná hladká nebo chlebová mouka (200 ml + na "krmení" 3x vrchovatá lžíce)
Postup
Dříve mě ani nenapadlo toužit po pšeničném kvásku, ale díky cestování jsem narazila na problém sehnat žitnou mouku, tak jsem se do toho pustila. Protože ani váhu nemám, je to kelímkové vydání, takže by se vám recept mohl hodit někde na chatě nebo když ji prostě nechcete vytahovat…
Jinak pokud máte kvásek žitný, je možné naučit ho pracovat s pšenicí, ale tento postup je pro ty, co by rádi vypěstovali ten pšeničný od nuly. Ve své podstatě se ale neliší od postupu na přípravu žitného, možná to jen může trvat déle.
Suroviny
med 1 lžička
jablečný ocet 1 lžička
voda 200 ml
pšeničná hladká nebo chlebová mouka (200 ml + na "krmení" 3x vrchovatá lžíce)
Postup
1
1. den – Smíchejte kelímek 200 ml/140 g pšeničné (chlebové nebo hladké) mouky s 200 ml/200 g vody (bez chlóru!), lžičkou medu a lžičkou jablečného octa. Zakryjte fólií a nechte pracovat do druhého dne při pokojové teplotě.
2
2. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
3
3. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
4
4. den – Přidejte vrchovatou lžíci mouky, zamíchejte a nechte opět pod fólií odpočívat.
5
5. den – Kvásek by se měl už začít projevovat bublinkami a výraznou nakyslostí. Pokud příliš nezvětšuje svůj objem, ještě zopakujte "krmení" a dejte mu čas do dalšího dne. Ještě bych vás ráda povzbudila, proces může trvat i déle, tak není důvod kvásek hned vyhodit, pokud mu tento čas nestačil. Záleží na mnoha parametrech, jako je mouka, teplota, voda…
6
Kvásek při síle připravený k použití je bublinkatý, kyselý (ne acetonově) a po nakrmení zvětšuje výrazně svůj objem, jako když kyne těsto. Jako ten na obrázku.
Vypěstujte si pšeničný kvásek Foto: Kitchenette.cz
Vypěstujte si pšeničný kvásek. Foto: Kitchenette.cz