Renata Stokli
Domácí máslo
DOMÁCÍ..... před více než 10 roky z vareni.ritta.cz
Ingredience
- šlahačka
Postup
Nalijte šlehačku do robotu a nechte na nejvyšší otáčky pracovat. (Používám takový nástavec na krémy, nevím jak ho nazvat)
Za chvíli se ušlehá krásná šlehačka, šlehejte dál.
Šlehačka se zdrcne, šlehejte dál. (V tuhle chvíli už nervózně připravuji stěrku, cedník, hrnec a papírové utěrky.)
Máslo (či jeho zárodek) se začíná oddělovat od podmáslí. Při nejvyšším stupni to začne pěkně cákat, doporučuji zmírnit otáčky a přehodit přes mísu s robotem papírové utěrky.
Všechno sceďte. (Máslo vyberu z mísy pomocí stěrky a trochu v cedníku vymačkám. V hrnci pak máme podmáslí, někdo ho rovnou vypije, někdo použije např. na domácí chléb.)
Do mísy nalijeme trochu studené vody, přidáme máslo a krátce prošleháme.
Scedíme.
Body 6. a 7. ještě dvakrát zopakujeme.
Máslo pořádně vymačkáme, teď už by ta voda co z něj teče, měla být čistá.
Můžeme si připravit formičku a máslo do ní natlačit (bohužel nemám pravou formičku, musela jsem se spokojit s kovovou na pudink, vystlala jsem ji potravinářskou fólií) anebo ho ještě mírně osolit a přidat do něj nasekané bylinky, které máme rádi.