Zdenka Chrastinová
Luxusní překládané koláčky
koláčky před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 kg polohrubé mouky
- 500 ml smetany ke šlehání
- 8 žloutků
- 3 lžíce krupicového cukru
- 60 g vzešlého droždí
- kůra nastrouhaná z 1 citronu
- špetka soli
- 560 g syrového pomletého sádla nebo másla
- 140 g hladké mouky
- vejce na potření a moučkový cukr na posypání
- 600 g mletých vlašských ořechů
- 300 ml mléka
- 200 g krupicového cukru
- 2 žloutky a vanilkový cukr podle chuti
- 600 g mletého máku, povařeného s 500 ml mléka
- několik lžic rybízové zavařeniny
- mletá skořice a vanilkový cukr podle chuti
- strouhaná citronová kůra na dochucení
- 500 g polo- nebo tučného tvarohu
- 5 žloutků
- 200 g krupicového cukru
Postup
Příprava jídla
Nejprve na vále zpracujte první těsto a nechte je chvíli odpočívat. Pak rychle zpracujte druhé, tukové těsto a nechte je odpočívat také, ale v chladu.
První těsto rozválejte jako obdélník, druhé rovněž, ale o poloviční šířce. Položte je na první těsto a překryjte volnou polovinou. Stejnoměrně rozválejte, pak natřikrát přeložte z kratší strany a dejte na dvacet minut do chladu. Rozválejte, znovu natřikrát složte a znovu uložte na dvacet minut do chladu. Tento postup zopakujte pětkrát, aby bylo těsto jemné a vláčné.
Těsto rozválejte na plát, rozkrájete na čtverečky a do středu klaďte lžičkou náplně smíchané z uvedených surovin. Růžky těsta přehrňte směrem ke středu, stiskněte k sobě, potřete rozšlehaným vejcem a nechte na plechu přibližně dvacet minut kynout. Koláčky pečte dozlatova v troubě rozpálené na 200 stupňů. Podávejte pocukrované.