www.delibety.com
Makronky
Voňavé Vianoce před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- moučka mandlová
- 250
- gramů
- cukr moučkový
- 250
- gramů
- bílek
- 200
- gramů
- cukr krupice
- 225
- gramů
- voda
- 0,8
- decilitrů
- sůl
- 1
- špetka
- potravinářské barvivo
- (podle chuti)
- náplň
- (podle vlastní chuti - marmeláda, mascarpone smíchané s marmeládou nebo rozmačkaným ovocem, máslový krém, čokoládová pomazánka...)
Postup
V misce smícháme mandlovou moučku s moučkovým cukrem. Bílky rozdělíme na dvě poloviny (100 a 100 g). V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou.
V kastrůlku smícháme krupicový cukr s vodou a necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 118 °C. První polovinu bílků vyšleháme v elektrickém robotu se špetkou soli do polotuha a postupně za stálého šlehání přiléváme horký cukrový rozvar a dále šleháme, až vznikne velmi pevný sníh.
Druhou polovinu bílků přimícháme do směsi mandlové moučky s cukrem a promícháme (vznikne kaše). Pak vmícháme prochladlý pevný sníh a hmotu případně obarvíme potravinářskými barvami.
Připravenou hmotu nastříkáme pomocí cukrářského sáčku s hladkou trubičkou na plech vyložený papírem na pečení nebo silikonovou podložkou do tvaru koleček o průměru asi 4 cm (celkem asi 40) a necháme je 45 minut osychat.
Makronky vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a pečeme 10 minut. Z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí.
Nakonec makronky po dvou slepíme vybranou náplní.