Jaruna
Kuřecí madrás
Kuře před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 2 cibule, oloupané a nakrájené nadrobno
- 1–4 červené chilli papričky, nakrájené, podle chuti zbavené semen
- 2–3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
- 2cm kousek čerstvého zázvoru, oloupaný a nastrouhaný
- 1 lžička kurkumy
- 2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžička mletých semen koriandru
- 6–8 čerstvých nebo mražených listů kari
- 1–3 lžičky mletého chilli
- 1 celé kuře, naporcované na stehna, prsa a paličky
- mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 400 g rajčat, nakrájených
- 1 lžička koření garam masála
- čerstvý koriandr na ozdobu
- šťáva z 1/2 citronu nebo limetky
Postup
1 V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji změknout; trvá to asi 5 minut. Přihoďte chilli papričky, česnek a zázvor a nechte 2–3 minuty opékat. Přisypte kurkumu, kmín, koriandr, listy kari, chilli koření a nechte ještě asi minutu opékejte.
2 Kuře osolte, opepřete, přidejte do pánve a opečte ho. Přilijte 300 ml vody, přidejte rajčata a vše přiveďte k varu. Ztlumte plamen a nechte madrás půl hodiny pobublávat (pokud se bude voda vypařovat příliš rychle, dolijte ji). Nakonec přisypte koření garam masála a nechte odkryté ještě 10 minut vařit. Na závěr dochuťte citrusovou šťávou a podávejte ozdobené čerstvým koriandrem.
NĚCO NAVÍC
Množství chilli papriček a koření si můžete upravit podle vlastních preferencí.
Pálivé madrás
Toto kari se jmenuje podle regionu v jihovýchodní Indii, kde vzniklo. Madrás je název pro prášek kari i pokrm – kořeněné karí, které můžete dělat s kuřetem, vepřovým či jehněčím masem, a navzdory indických zvykům můžete potkat i variantu s mletým hovězím. Typické madrás má červenou barvu po papričkách a kurkumě a sladkokyselou chuť určenou rajčaty, citronem, limetkou nebo octem.