Jana Bodková
Ořechovo-mrkvové řezy s krémovou polevou
Zákusky před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku
- 300 g třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 500 g mrkve, nastrouhané najemno
- 250 g vlašských ořechů, nadrobno nasekaných
- 200 g rozinek (nejlépe šťavnatých sultánek)
- 4 vejce
- 250 ml slunečnicového oleje
- máslo na vymazání plechu
- 175 g čerstvého smetanového sýra (jako lučina či philadelphia)
- 100 g moučkového cukru
- 75 g másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
1 Troubu předehřejte na 170 °C, vyšší plech vymažte máslem. Mouku prosijte do mísy s kypřicím práškem, přimíchejte cukr a skořici. Přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vejce ručním šlehačem vyšlehejte do pěny a pak do nich po částech zašlehejte olej. Vlijte k mrkvové směsi, dobře promíchejte a rozetřete na plech. Pečte asi 40–50 minut, až těsto neulpívá na špejli. Nechte vychladnout.
2 Utřete dohladka přísady na krém a natřete na vychladlý moučník. Vidličkou můžete udělat vlnovky. Nakrájejte na řezy a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Moučník lze dobře mrazit. Jen krém udělejte čerstvý, při rozmrazování by řezy zbytečně rozmáčel. Dezert povolí při pokojové teplotě asi za dvě hodiny, na přípravu krému stačí pár minut.