Jaruna
Gnocchi Quattro Formaggi (Noky čtyř druhů sýrů)
Italian před asi 11 roky z www.sitalemvkuchyni.cz
Ingredience
- 4 velké brambory
- 1 vejce
- hladká mouka dle potřeby
- Sýrová omáčka
- 80g Brie
- 80g Gorgonzoly
- 80g Ementálu
- 80g parmazánu
- mléko dle potřeby (asi 2dcl)
- 1 žloutek
Postup
Oblíbené bramborové nočky (v Itálii čteme „ňoky“) se dělají po celé Itálii. Ovšem Italové umějí i noky ze semoliny nebo dýně. Znamenité nočky můžete ochutnat v Lombardii a přitom je připravují docela prostě – jen s máslem a šalvějí.
Brambory uvaříme ve slupce, ještě za tepla oloupeme a nastrouháme na válu. Doprostřed vyklepneme vejce, osolíme a postupně přisypáváme prosátou mouku. Vytvoříme těsto, ne moc husté, jen tak, aby se nelepilo. Z těsta uděláme válečky
o průměru asi 3cm a nakrájíme na noky dlouhé 3-4cm, které uvaříme v osolené vodě. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené.
Sýry nakrájené na větší kousky necháme 15 minut odležet v mléce. Po uplynulé době je i s mlékem rozpustíme ve vodní lázni, nakonec přidáme žloutek, který zahustí směs. Uvařené gnocchi podáváme se sýrovou omáčkou.