ETA
Jablkový koláč
Sladké mámení před asi 11 roky
Ingredience
- http://cucinare-con-amore.blogspot.cz/search/label/jablka
- Ingredience na jeden plech o velikosti cca 35x30cm :
- 370 g hladké mouky ( kombinujem so špaldovou )
- 120g změklého másla
- 2 vejce
- 70 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vanilkové cukry ( nejlépe domácí )
- 1,5-1,8kg jablek ( množství je velké,ale z jablek budete vymačkávat šťáva)
- 2 lžičky skořice
- 2 lžíce třtinového cukru
- 6 lžic mletých vlašských ořechů
- máslo na vymaštění plechu
Postup
Troubu si předehřejeme na 200°C a plech vytřeme máslem. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, oba cukry, máslo, vejce v hladké těsto,které zabalíme do folie a dáme na chvilku do lednice. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme na struhadle.
Z nastrouhaných jablek čistýma rukama vymačkáme šťávu. K vymačkaným jablíčkům přidáme skořici a cukr, dobře promícháme a prozatím dáme stranou.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny a každou vyválíme na pomoučněném vále na dva pláty pokud možno o velikosti plechu ( plech můžeme klidně použít i o něco menší ). První plát položíme do vymaštěného plechu a posypeme polovinou ořechů, na ně navršíme všechny jablka a uhladíme do stejné vrstvy, vždy tak aby po okrajích zbyl asi půl centimetr volný bez jablek a ořechů. Na vrstvu jablek dáme opět ořechy a přiklopíme druhým plátem těsta, jeho okraje mírně přitlačíme k okrajům spodní vrstvy. Horní vrstvu na několika místech jemně propícháme vidličkou a dáme zapékat do trouby. Pečeme zhruba 20min dozlatova.