Kateřina Obrazová
Francouzský páj
Dezerty & Sladké před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla + lžíce navíc
- 4 lžíce studené vody
- 7 jablek
- 5 meruněk
- 1 lžička mleté skořice
- doušek ovocné pálenky
- 2 lžíce třtinového cukru + trocha navíc
- moučkový cukr na poprášení
- špetka soli
Postup
Základem koláče je v podstatě křehké těsto, ale bez cukru. Mám vyzkoušeno, že když se přidá cukr, koláč je tvrdý, takže ho vynechávám. Do velké mísy prosijte mouku se špetkou soli a přidejte na kostky pokrájené máslo pokojové teploty. Přidejte také žloutek a vytvořte prsty drobenku. Nakonec přilijte přibližně 4 lžíce studené vody a vypracujte vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a nechte v lednici 30 minut odpočívat.
Mezitím připravte pyré jako náplň koláče. Na plotně rozpusťte ve středním hrnci lžíci másla. Čtyři jablka oloupejte a prokrájejte je do hrnce na menší kusy. Totéž, kromě loupání, proveďte s meruňkami. Ovoce orestujte a pak duste pod poklicí spolu se třtinovým cukrem, skořicí a douškem pálenky asi 15 minut.
Odleželé těsto nechte chvilku povolit, pak jej rozválejte a vložte do formy o průměru 24 centimetrů. Propíchejte ho vidličkou. Na těsto přendejte ovocné pyré a rovnoměrně ho rozetřete. Zbylá tři jablka oloupejte, překrojte napůl a zbavte je jadřinců. Krájejte je na tenounké plátky, které pak skládejte do vějíře na pyré ve třech řadách. Vrstvy jablek nakonec posypejte třtinovým cukrem, mírně je pokropte vodou a koláč dejte péct na 180 stupňů, na 30 minut. Zvláště ke konci doby pečení kontrolujte stav jablek. Cukr na nich začne karamelizovat, takže je zde riziko, že se připálí. To pak přijde celá práce vniveč, jelikož budou mít jablka hořkou pachuť spáleného cukru. Pokud však po půlhodině pečení uvidíte, že jablka nezlátnou, přepněte troubu na mírný gril. V tomto případě nalepte svůj obličej na sklo trouby a nespusťte koláč z očí…
Hotový, horký koláč hojně posypte moučkovým cukrem. Páj je to andělský.