Aleš Bouší
Jáhelník
Bousak před více než 10 roky z delicious-blog-lucie.blogspot.cz
Ingredience
- TIP: Jáhy (pšeno) pred uvarenim 2x sparím vriacov vodou. Keď varím kašu, tak v pomere 1:4 vody.
- 10 lžic jáhel
- 500 ml jablečného moštu/mléka
- špetka soli
- 4 střední jablka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce skořice
- 100 g sušených švestek
Postup
Jáhly jsem několikrát spařila, aby nebyly hořké. Poté jsem je uvařila na kaši spolu s jablečným moštem a špetkou soli. Kaši jsem nechala vychladnout. Podle chuti můžete dosladit medem či sirupem, např. agáve, javorovým, já nedoslazovala. Švestky jsem zalila horkou vodou a nechala odpočívat. Jablka jsem oškrabala a nastrouhala, promíchala se skořicí a kukuřičným škrobem. Koláčovou formu jsem vymazala a vysypala a pokladla polovinou kaše, poté jsem rozprostřela nastrouhaná jablka, namočené švestky a na závěr přikryla druhou polovinou jáhel. Dala jsem péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na 40 minut.