Aleš Bouší
Babiččina zelnačka
Bousak před více než 10 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Kysané zelí
- Cibule
- Máslo
- Anglická slanina
- Brambory
- Papriková klobása
- Zeleninový vývar
- Mléko
- Mouka
- Bílý jogurt
- Bobkový list
- Nové koření
- Sůl
- Pepř
- Cukr Trochu
Postup
Na másle si zpěníme cibulku, přidáme na jemno nakrájenou slaninu a klobásku a orestujeme. Až pěkně provoní, zalijeme vývarem (cca 1 litr), přidáme pokrájené brambory, bobkové listy, nové koření a vaříme, dokud brambory nezměknou. Zelí necháme okapat, můžeme pokrájet a přidáme do hrnce. Povaříme, osolíme, opepříme, přidáme 0,4 litru mléka s rozmíchanou moukou (máme -li, nahradíme Hraškou) a necháme zhoustnout.
Až zhoustne, přidáme na zjemnění 3 lžíce bílého jogurtu a dle chuti dochutíme. Možno přidat i lžíci cukru pro ty, co nemají rádi kyselé. Polévka je lehce pikantní, krásně hustá a výborná. Tento recept je osvědčený v naší rodině, věřím, že si pochutnáte také.