Daniela Vránová
Kopřivové gnocchi s bylinkovou omáčkou
Těstoviny před více než 10 roky
Ingredience
- 100 - 150 g mladých vrcholků kopřiv, 600 g brambor, 2 vejce, hrst strouhaného parmazánu, 200 - 300 g hladké mouky, sůl, 1 lžíce másla, sekané čerstvé bylinky podle chuti (bazalka, máta, estragon, šalvěj, tymián, petrželová nať ...), cca půl deci koňaku, 250 ml sladké smetany, hrst sekaných ořechů, sůl, pepř podle chuti, strouhaný parmazán na posypání
Postup
Kopřivy spaříme nebo necháme chvíli blanžírovat v horké vodě, scedíme a po mírném vychladnutí z ní dobře vymačkáme veškerou tekutinu a rozmixujeme na hladkou kaši. Z vychladlých, rozmačkaných vařených brambor, kopřivy, vajec a parmazánu vytvoříme těsto, které postupně zahušťuje moukou do vláčné konzistence. Mírně posolíme a z těsta vytvarujeme gnocchi, které pár minut vaříme v osolené vařící vodě, dokud nevyplavou na povrch. Scedíme, promícháme s trochou oleje nebo másla, aby se neslepily a udržujeme teplé.
Mezitím si na másle osmahneme sekané bylinky, zalijeme je koňakem, necháme alkohol vyvařit, přidáme smetanu, necháme přejít varem, přisypeme sekané ořechy a vaříme, dokud omáčka mírně nezhoustne. Dochutíme solí a pepřem a podáváme ihned s čerstvými Gnocchi a strouhaným parmezánem.