ETA
Kynuté záviny - povidlový a makový od Alenky
Vaše pečení :) před více než 10 roky
Ingredience
- na jeden závin je potřeba:
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 50 g tuku (máslo nebo olej)
- 150 ml vlažného mléka
- špetka soli
- 3 PL cukru
Postup
1. Do mísy dáme moukou, na okraje sůl, do středu dáme cukr, na to rozdrobíme droždí a zalijeme směsí vlažného mléka, tuku a vejce a hned vypracujeme těsto (nenechávám dělat kvásek zvlášť) a dáme do tepla vykynout, pod dekou to je tak za 40 minut krásně vykynuté.
2. Na náplň si připravíme 150 g mletého máku, cukr dle chuti, trošku skořice a asi 1 dcl mléka, necháme svařit.
3. Z vykynutého těsta vyválíme placku, kterou potřeme trošku olejem (ale ne na kraje aby se těsto k sobě pěkně chytlo), dáme vychladlou náplň, zavineme a dáme na plech s pečícím papírem. Dáme do vyhřáté trouby na 160°C a pečeme cca 25 minut. Během pečení potíráme směsí mléka a másla.
Já dnes dělala dvojitou dávku těsta a použila jsem jen jedno vejce.