Sevillana
Pohankové blini
TAPAS před více než 10 roky z www.kitchenette.cz
Ingredience
- 125 g celozrnné pohankové mouky
- 1 šťastné vejce
- 1 lžící třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
- 160 ml mléka
- 25 g másla, rozpuštěného
- Na Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 menší lžičku francouzské hořčice
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce třtinového moučkového cukru nebo medu
- 0,5 lžičky mořské soli
- citrónová kůra z půlky citrónu
- 250 g čerstvého sýra (jako lučina, žervé, …)
- sýr můžete nahradit také zakysanou smetanou
- podle chuti nasekaného čerstvého kopru
- kvalitní uzený losos (vyzkoušejte i s kaviárem)
- (citrón na servírování)
- na smažení je skvělý oříškový olej, ale můžete použít samozřejmě olivový olej nebo máslo.
Postup
1. Promíchejte mléko s vejcem. Přidejte prosátou směs mouky a prášku do pečiva, sůl a cukr. Na závěr vymíchejte rozpuštěné máslo, ale pozor, ne horké. Těsto dejte do lednice na 30 minut odpočinout.
2. Připravte si dresink smícháním všech ingrediencí. Při servírování jím můžete blini pokapat, nebo umístit do separátní mističky, malého omáčníku a každý se podle chuti obslouží sám.
3. Rozehřejte pánev nebo pokud máte lívanečník, potřete olejem a středně rychle smažte z každé strany. Na jeden kousek, použijte přibližně 2 lžíce těsta, nabydou… Každý “lívanec” otáčejte, až když se na povrchu syrového těsta začnou dělat bublinky.
4. Nasekaný kopr můžete do smetany či sýru vmíchat, nebo jen posypat na povrch. A jste připraveni servírovat.