Zdeňka Klimešová
rustikální chléb
Pečivo před více než 10 roky
Ingredience
- rustikální cheba,než začnu dělat....
- zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.
- Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 2 polévkový lžíce soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a 1/2 litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto,nesmí se lepit k míse.
Postup
Těsto dám na vál a rukama pořádně hnětu. Pokud se Ti bude zdát těsto řídký, můžeš přidat trochu mouky. Nech dobře vykynout,nejlíp hodinu,já ho nechal do rána a bylo to Hrnečku vař ....Pak udělej 8 bochánků,žádný hlazení,prostě bobky,posyp kmínem a hrubou solí a hurá do trouby na 160" půl hodiny a pak na 220" na tmavší kůrku,cca 15 minut...úspěch zaručen,v jednoduchosti je krása