Martina Peckova
Koláč s čokoládovým krémem
Sladké před asi 11 roky
Ingredience
- Suroviny – korpus:
- 300 g hladké mouky
- 100 g cukru
- 150 g másla
- 1 žloutek
- ½ prášku do pečiva
- 2 lžíce mléka
- Suroviny – krém:
- 315 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- Špetička soli
- 115 změklého másla
- 450 g nastrouhané, co nejkvalitnější hořké čokolády
- 100 ml mléka
Postup
Mouku prosejeme na vál a rozsekáme do ní nadrobno ne příliš vychlazené máslo, přidáme prosátý cukr, žloutek, prášek do pečiva, mléko a vše rychle zpracujeme na hladké těsto. Rozválíme, vyložíme jím koláčovou formu s vyšším okrajem. Pečeme ve formě na 160 - 170 stupňů Celsia do zlatova.
Do hrnce dáme smetanu, cukr, špetku soli a přivedeme k varu. Sejmeme z plotny, přidáme máslo a čokoládu a mícháme do rozpuštění. Pak přidáme studené mléko a mícháme do té doby, dokud směs není lesklá. Opatrně nalijeme na korpus a necháme chladnout při pokojové teplotě. Na ledničku zapomeňte, dokud to úplně nevychladne. Koláč by měl být křupavý a náplň by se měla dát krájet jako máslo. Povrch můžeme poprášit kakaem, nebo ozdobit šlehačkou.