www.delibety.com
Celozrnný pšeničný kváskový chléb s rýží a dýňovým semínkem
Chlieb a iné pečivo před více než 10 roky z www.jimejinak.cz
Ingredience
- 3 hrnky celozrnné mouky (pšeničné nebo špaldové)
- 2 hrnky uvařené rýže (natural nebo bílá)
- 1 a 1/2 hrnku vody
- cca 2/3 hrnku vkásku
- 3 lžíce oleje
- 0,5 až 1 lžička soli
- 1 lžíčka kmínu
- 5 lžic dýňového semínka
Postup
Nekteří z vás u nás ochutnali kváskový chléb s uvařeným obilím a ptali jste se po receptu. Není to nic těžkého. Kdo už kváskový chléb peče, prostě jen přidá uvařené obilí. Kdo to ještě nezkusil, může otestovat můj recept. Tentokrát jsme do chleba přidali uvařenou rýži natural a dýňové semínko.
Základní informace
Pár let jsme pečivo vůbec nejedli a vlastně nám ani moc nechybělo, když bylo 3x denně vařené obilí. Ale když se nám těla trochu ozdravila a chtěli jsme se ve vaření naučit něco nového, začala jsem občas péct vlastní chléb z kvásku. Aby nebyl tolik lepkový a zahlěňující, naučila jsem se do něj přidávat celé uvařené obilí. Vyzkoušejte to, a pak už vám normální pečivo přijde hrozně suché. My ten náš „mokrý“ chléb milujeme a je to pro nás opravdu slavnostní jídlo.
Do mísy dáme vodu, mouku, kvásek, sůl, kmín a olej. Propláchneme dýňová semínka pod studenou vodou a přidáme půlku do mísy k ostatním ingrediencím. Vmícháme uvařenou rýži (nesmí být vařící, zabila by kvásek a chléb by nevykynul) a důkladně ji rozmícháme, aby v chlebu nebyly hrudky rýže. Vařečkou zpracujeme na tuhé těsto. Necháme pod vlhkou utěrkou kynout cca 4 – 8 hodin a přendáme do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Záleží jak vám těsto rychle vykyne. Objem chleba by se měl zvětšit minimálně o třetinu až o polovinu. V pekárně je přímo program kynutí, tam bude chlebík kynout rychleji. Pokud pekárnu nemáte a necháte ho kynout při běžné teplotě, bude to trvat o pár hodin déle. Nevadí, když ho necháte kynout celou noc. Večer zaděláte a ráno upečete, nebo obráceně. Vršek chlebu posypeme zbylými semínky a trochou kmínu.
Záleží, jak chcete chléb tmavý a křupavý. Zdravější je světlý a ne tolik upečený, takže já osobně peču v domácí pekárně ve vymazané a moukou vysypané formě 80 minut. Používám pekárnu, kde se dá nastavit delší doba pečení a menší teplota. Chléb má minimální kůrku a je jemný. Takový je zdravější a lépe stravitelný. Dokonce dávám na formu sklíčka, takže se chléb dělá skoro v páře.
Kdo nemá pekárnu, může samozřejmě péct v troubě. Kynout ho můžete nechat v košíku a pak ho přendat na plech, ale těsto často kynutím zřídne, tak raději používám formu na chleba, pokud ji nemáte, dá se použít varné sklo, nebo i nějaký hrnec. Formu vymažu olejem a vysypu moukou. Pokud je těsto dostatečně tuhé i po vykynutí, můžete samozřejmě péct bochníček přímo na plechu.
Troubu předehřejte na 200°C a zároveň do ní dejte misku s vodou, ideálně nerezovou, nebo skleněnou, která vydrží velké teplo. Chleba pak vkládejte do vyhřáté vlhké trouby a pečte ho asi 15 minut na 200°C. Pak troubu ztlumte na 170°C a pečte dalších 30 minut i s miskou s vodou. Pak misku vyndejte a chleba nechte v troubě s otevřenými dvířky pomalu vychladnout. Chleba má rád pomalé snižování teploty a pomalé vychladnutí. Klidně ho nechte pár hodin v troubě s otevřenými dvířky, až zcela vychladne.
Pokud chcete chléb zdravější, dá se jednoduše nakombinovat napařování s pečením. Po vykynutí chleba dejte namočenou utěrku na pařák, chléb do utěrky vyklopte a zabalte, pod pařák kam nezapomeňte dát dostatečně vody. Pařte hodinu přiklopené pokličkou a hlídejte si, aby se vám nevypařila voda. Ke konci paření si předehřejte troubu na 200 °C a chleba v ní dopečte asi 30 minut. Bude mít kůrku a zároveň bude mokřejší a zdravější.
Pokud chléb, který je už trochu tvrdší napaříte asi 10 minut v páře, bude chutnat jako čerstvý.
K chlebu se výborně hodí luštěninové pomazánky nebo pomazánky z tofu. My už si dnes neumíme představit chléb bez zeleniny, takže mi ještě pokaždé přidáváme zeleninu tepelně upravenou, na cestách pak alespoň syrovou a kvašenou.
Pro děti je pečivo z mouky nevhodné, proto co nejdéle nabízíme místo pečeného chleba s moukou raději obilný chlebíček nebo alespoň chléb podle předchozího receptu připravíme celý v páře (formu s chlebem postavíme do většího hrnce s vodou a vaříme v páře cca 1,5 hodiny). Pokud dítě od malička dostává chléb kupovaný, pak je samozřejmě vždycky lepší chléb kváskový byť v troubě či pekárně připravený, protože alespoň nebude obsahovat éčka a chemické přísady.