Marti
Sladké pečení s Dianou: Tvarohový cheesecake s čokoládou
Mňam Mlask před více než 10 roky z www.prozeny.cz
Ingredience
- Na dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 250 g kakaových sušenek, 100 g (necelou polovinu) másla, 500 g (2 vaničky) tvarohu, 250 g (1 větší kelímek) zakysané smetany, 200 g (2 tabulky) hořké čokolády, 3 vejce, asi 2 lžíce moučkového cukru do koláče a moučkový cukr na posypání.
- Na omáčku si připravte: 200 g mražených malin a 2 lžíce moučkového cukru
Postup
Sušenky rozdrťte pomocí paličky na maso nebo třeba válečku na drť s většími kousky. Pokud nechcete mít kousky všude, doporučujeme dělat to na staré utěrce nebo aspoň v potravinové fólii. Rozdrcené sušenky pak smíchejte s rozpuštěným máslem, směs dejte na dno dortové formy, pořádně ji udusejte a nechte ztuhnout.
Troubu (ne horkovzdušnou, jinak vám koláč snáz popraská!) zapněte na 160 stupňů Celsia a pusťte se do přípravy čokoládového vršku koláče. Hořkou čokoládu nalámejte na kousky, a buď v mikrovlnce (při středním výkonu to trvá asi 1 minutu, v polovině ale čokoládu promíchejte, ať se nespálí!) nebo v parní lázni ji rozpusťte.
Ve velké míse smíchejte tvaroh se smetanou – ta koláči dodá jemnější strukturu. Pak do něj metlou vmíchejte vejce a rozpuštěnou čokoládu, podle potřeby přidejte také cukr. Jeho množství záleží na tom, jak moc hořká je čokoláda, kterou používáte, a jak moc sladký koláč chcete mít. My jsme použily 2 vrchovaté lžíce.
Směs dejte do formy, kterou jste vyložili pruhem pečicího papíru, a tu vložte do vyhřáté trouby. Pečte asi 60 minut, až je směs ztuhlá. Pak koláč vyjměte a nechte zcela vychladnout. Mezitím rozmražte maliny a rozmixujte je spolu s moučkovým cukrem. Před podáváním koláč jemně posypte moučkovým cukrem a podávejte s porcí ovocné omáčky.