Marti
Borůvkový dort se zakysanou smetanou
Mňam Mlask před více než 10 roky
Ingredience
- Doba přípravy: 30 minut
- Pečení: 55 minut
- Počet porcí: na 12 řezů
- Ingredience:
- Na těsto:
- 250 g polohrubé mouky + hladká na vál
- špetka skořice
- špetka soli
- 100 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 125 g studeného másla, nakrájeného
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce moučkového cukru
- 1 vejce
- Na ořechovou náplň:
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1/2 lžičky skořice
- 1 vejce
- Na borůvkovou náplň:
- střední borůvkový kompot
- 1 sáček vanilkového pudinkového prášku
- 1 lžíce krupicového cukru
- Na smetanovou polevu:
- 3 vejce, bílky a žloutky odděleně
- 4 lžíce krupicového cukru
- 200 ml zakysané smetany
- borůvky na ozdobu, nemusí být
- moučkový cukr na poprášení
Postup
Smíchejte všechny přísady na těsto a vypracujte hladkou pevnou hmotu. Těsto zabalte do fólie a dejte na půl hodiny chladit.
Předehřejte troubu na 200 °C. Kruhovou formu o průměru 26 cm vymažte tukem a vysypte hrubou moukou. Ořechy smíchejte s cukrem, skořicí a vejcem. Borůvkový kompot nechte okapat na sítu, šťávu zachyťte. Podle návodu na obalu pak uvařte pudink z pudinkového prášku, cukru a půl litru šťávy z kompotu (zachytíte-li o něco méně, zřeďte ji trochou vody).
Zchlazené těsto rozválejte na válu lehce posypaném hladkou moukou na kolo odpovídající velikosti formy. Položte do formy a pečte 15 minut uprostřed trouby. Pak korpus vytáhněte z trouby, opatrně na něj rozetřete ořechovou náplň, na ni rozložte borůvky a přelijte je pudinkem. Dort pečte dalších 15–20 minut.
Mezitím připravte smetanovou polevu. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a potom do něj postupně přišlehejte polovinu cukru. Žloutky ušlehejte se zbývajícím cukrem do pěny, potom přidejte zakysanou smetanu a nakonec velmi zlehka přimíchejte sníh z bílků.
Formu znovu vyndejte z trouby, na pudink rovnoměrně rozetřete smetanovou hmotu a pečte ještě 20 minut. Potom dort nechte zvolna vychladnout ve vypnuté, otevřené troubě.
Před podáváním dort poprašte moučkovým cukrem a podle chuti a možností ozdobte borůvkami.