Jaruna
Česneková omáčka
Omáčky před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 50–80 g sádla (nebo slaniny)
- 50–60 g hladké mouky
- 800 ml hovězího vývaru (lze nahradit studenou vodou)
- 4–5 stroužků česneku (podle síly a velikosti)
- mletý bílý pepř
- sůl
- 1–2 lžíce smetany + barevný pepř na ozdobu (nemusí být)
- houskový knedlík a pečené hovězí maso k podávání
Postup
1 V kastrolu rozpusťte sádlo, případně opečte slaninu, přisypte prosátou hladkou mouku, osmahněte ji, až zrůžoví, zalijte vychladlým vývarem a nechte provařit za občasného míchání, přibližně tři čtvrtě hodiny.
2 Utřete najemno česnek se solí a přidejte ho do omáčky – už ale nevařte. Okořeňte bílým pepřem. Můžete přidat trošku smetany a barevný pepř, ale nemusí to být. Podávejte k pečenému hovězímu masu s houskovým knedlíkem.