ETA
Palačinková šarlota
Sladké mámení před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- těsto na palačinky podle základního receptu
- 6 jablek
- 3 lžíce másla
- 80 g rozinek, propláchnutých horkou vodou
- 100 ml calvadosu
- 500 ml polotučného mléka
- 1 vanilkový lusk
- 7 plátků želatiny
- 4 žloutky
- 150 g krupicového cukru
- 200 ml smetany ke šlehání
- moučkový cukr na poprášení a plátek jablka na ozdobu
Postup
Příprava jídla
1 Připravte palačinky podle základního receptu.
2 Jablka opláchněte, rozčtvrťte, zbavte jádřinců a poté najemno nasekejte. V pánvi rozehřejte máslo a nechte na něm zkaramelizovat třetinu cukru; poté přidejte jablka a rozinky. Zalijte calvadosem, promíchejte dohladka, sejměte ze sporáku a nechte vychladnout.
3 Vanilkový lusk podélně rozřízněte a semínka společně s luskem povařte v mléce. Nechte deset minut stát, aby se propojily chutě. Dejte stranou.
4 Želatinu rozpusťte ve vodě a pořádně rozmíchejte. Žloutky s cukrem našlehejte do husté pěny, přilijte horké (nikoli vařící) vanilkové mléko a směs důkladně promíchejte vařečkou. Přelijte do hrnce, dejte na sporák a na mírném plameni míchejte dokrémova (pozor, směs se již nesmí vařit). Přidejte želatinu a nechte vychladnout. Jakmile začne krém tuhnout, ušlehejte šlehačku a opatrně ji vetřete do krému.
5 Dno a stěny středně velké mísy vyložte pečicím papírem a pak i čtyřmi palačinkami. Ostatní palačinky naplňte jablky a vanilkovým krémem, srolujte a vložte do připravené mísy. Na závěr na palačinky zatlačte, aby získaly tvar formy.
6 Dejte na čtyři hodiny vychladit, poté vyklopte z formy, podle chuti poprašte moučkovým cukrem a ozdobte plátkem jablka. Podávejte pokrájené na řezy.