ETA
Tvarohová bábovka s levandulí
Sladké mámení před asi 11 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 250 g tvarohu s jogurtovou kulturou (nebo polotučného tvarohu)
- 300 g mouky (zkuste 200 g pšeničné polohrubé, 50 g pohankové hladké, 50 g pšeničné hladké) + na formu
- 200 g změklého másla + na formu
- 170 g krupicového cukru (nejlépe tmavého třtinového)
- 4 vejce
- 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- malá hrst levandulových květů (čerstvých nebo i sušených)
- kapka levandulového éterického oleje (lze vynechat)
- moučkový cukr na poprášení
Postup
Příprava jídla
1 Formu vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Utřete máslo s cukrem a do směsi po jednom přidávejte žloutky. Pak přimíchejte tvaroh a jednu kapku levandulového éterického oleje a důkladně vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, vanilkový cukr, prášek do pečiva a květy levandule a tuto směs postupně po částech zapracujte do tekuté směsi.
2 Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formy a dejte na 40–50 minut péct. Pak do bábovky vpíchněte špejli – když ji vytáhnete suchou, je hotovo.
3 Upečenou bábovku nechte 10 minut odpočinout ve formě, pak ji opatrně vyklopte a po vychladnutí pocukrujte.