Hany
Špaldové bagely - Vynikajici
Healthy před více než 10 roky z www.toprecepty.cz
Ingredience
- 300g špaldové bílé mouky, 150g špaldové celozrnné mouky, 300ml vlažné vody, 1,5 lžičky sušeného droždí, 1,5 lžičky ovocného cukru, 1,5 lžičky soli, 1 bílek na potření, různá semínka na posypání
Postup
Obě špaldové mouky smícháme. Přidáme na jednu stranu droždí, na druhé sůl s cukrem. Promícháme a postupně vléváme vlažnou vodu. Vypracujeme vláčné nelepivé těsto, zakryjeme utěrkou nebo potravinářskou fólií a necháme minimálně 1 hodinu kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem). Poté těsto opět propracujeme a rozdělíme na požadovaný počet dílků (dělala jsem 8 kusů). Každý dílek vytvarujeme do kuličky, do prostřed uděláme prstem díru a točíme, dokud nemáme požadovaný tvar. Mezitím ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu. Připravene bagely (podle velikosti hrnce, ale max.4 kusy) vhodíme do vroucí vody a vaříme cca 1 minutu, kdy po 30 vteřinách bagel otočíme. Poté je vyndáme, necháme okapat a přendáme na pečící papír. Potřeme rozšlehaným bílkem nebo mlékem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů (horkovzdušná trouba). Pečeme kolem 20 minut. Bagel je hotový, pokud po zaklepání na spodní část vydává dutý zvuk. Upečené bagely přendáme na mřížku a necháme vychladit.