Klára Pešková Janečko
Rýžový nákyp s hruškami, hroznem a jeřabinou
Sladké před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 500 ml smetany na vaření (s 20 % tuku)
- 150 g kulatozrnné rýže
- špetka soli
- 250 g vyzrálých hrušek
- citronová šťáva na potření
- 200 g modrého hroznového vína
- 100 g kompotovaných jeřabin, slitých a okapaných
- 4 vejce, zvlášť žloutky a bílky
- 100 g krupicového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
- máslo na vymazání misek
- moučkový cukr a/nebo pár kapek javorového sirupu k podávání
Postup
Příprava jídla
1 Rýži properte, propláchněte studenou vodou a nechte okapat. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu smetanu se špetkou soli, vsypte rýži, přiklopte poklicí a na velmi mírném ohni táhněte doměkka; trvá to asi 20 minut. Mezitím rozpulte a vypeckujte víno, hrušky oloupejte, zbavte jádřince, nakrájejte je na plátky a potřete citronovou šťávou, aby nezhnědly.
2 Žloutky vyšlehejte s polovinou krupicového cukru a citronovou kůrou do pěny. Směs vmíchejte do uvařené a lehce zchladlé rýže společně s jeřabinami. Jednoporcové zapékací misky vymažte máslem a navrstvěte do nich hroznové víno, rýži, plátky hrušek a opět rýži. Pečte 15 minut v troubě předehřáté na 185 °C.
3 Mezitím vyšlehejte z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Rozdělte ho na vrch zapečeného nákypu a pečte dalších 15 minut tak, aby sněhová čepice ztuhla a zezlátla. Podávejte poprášené moučkovým cukrem a/nebo zakápnuté javorovým sirupem.