Lenka Volfová
valašský frgál
sladké před více než 10 roky
Ingredience
- (rozpis na 1 - 2 koláče – dle vyválení)
- Těsto:
- 175 g polohrubé mouky
- 30 g másla
- 20 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- 60 ml mléka
- 1/4 balíčku droždí
- špetka soli
- Maková náplň:
- 100 g máku
- 100 ml mléka
- ½ marmelády dle chuti a druhu
- Tvarohová náplň:
- 250 g tvarohu
- 1 bílek (zbude z těsta)
- 1 lžíce smetany
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový cukr
- Drobenka:
- 50 g másla (já používám slunu – má méně tuku a drobenka se dělá lépe)
- 50 g cukru
- 80 g polohrubé mouky
Postup
Polovinu mléka ohřejeme, aby bylo vlažné, přidáme do něj droždí a lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Mezitím utřeme zbylý cukr s máslem a žloutky.
Když se na kvásku začnou dělat bubliny, přidáme k němu utřenou směs, potom zbylé mléko. Promícháme a pak přisypeme mouku s vmíchanou solí. Důkladně vypracujeme těsto. Přikryjeme jej v nádobě utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout.
Mezi tím si připravíme náplně. U tvarohové jde o to smíchat všechny výše uvedené suroviny a dát do chladna. Makovou vytvoříme tak, že mák spaříme v mléce a pak do směsi postupně vmícháváme marmeládu. Když směs probublá, necháme ji též vychladnout.
Když těsto vyskočí asi na dvojnásobek objemu, rozdělíme hmotu na dva bochánky a necháme je ještě dvacet minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 170 stupňů.
Bochánky rozválíme úplně do tenka a přesuneme je na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vychladlou náplní až do okrajů. Posypeme drobenkou. Dáme péct na 40 minut.
Hotové frgále necháme vychladnout, potom pokapeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
inspired by http://life.ihned.cz/c1-54863390-muj-prvni-frgal