Klára Pešková Janečko
Čokoládovo-kávový koláč
Sladké před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 150 g hladké mouky + na poprášení
- 3/4 lžičky soli
- 40 g kakaa holandského typu
- 125 g másla, změklého
- 100 g třtinového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 lžíce (60 ml) smetany ke šlehání
- 340 g mascarpone
- 235 g tmavé čokolády (přes 60 % kakaové hmoty), nasekané nadrobno
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce jemně mleté kávy
Postup
Příprava jídla
1 Na pěnu dejte čokoládu do mísy, jež dobře snáší vyšší teploty. Přiveďte smetanu s kávou k varu, nalijte přes síto na čokoládu a nechte 2 minuty stát. Pak rozmíchejte dohladka. Nechte chladnout 30–45 minut na pokojovou teplotu.
2 Na těsto prosijte mouku, sůl a kakao do mísy. Zvlášť prošlehejte máslo a cukr do pěny; trvá to 4 minuty. Přidejte vejce a vanilku a dobře rozmíchejte. Snižte rychlost a po třetinách postupně zašlehejte moučnou směs; vždy prokládejte lžící smetany. Těsto vytvarujte do silného obdélníku, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu chladit.
3 Předehřejte troubu na 175 ºC. Odležené těsto vyválejte mezi dvěma archy potravinářské fólie na obdélník zhruba 40 x 15 cm o síle asi 6 mm. Vyložte jím nepřilnavou obdélníkovou formu 35 x 10 cm a zformujte zvýšené okraje. Zbylé těsto odřízněte. Dno hustě propíchejte vidličkou. Dejte do ledničky nebo i do mrazáku (asi na 30 minut), až ztuhne. Pečte 18–20 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyjměte z formy.
4 Na vyšší rychlost vyšlehejte směs na pěnu, až začne tvořit špičky; trvá to 6–7 minut. Dejte ji do cukrářského sáčku s řezanou špičkou. Na korpus rozetřete nejdříve mascarpone. Na něj nastříkejte ozdobné růžičky. Moučník lze připravit den předem.