Klára Pešková Janečko
Chodské koláče babičky Petra Kotačky
Sladké před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 25 g čerstvého droždí
- 100 g krupicového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- cca 250 ml vlažného mléka
- 125 g másla, rozpuštěného
- 1 malé vejce a 1 žloutek + 1 vejce na potření
- špetka soli
- tvarohová, povidlová a maková náplň (viz Náplně)
- hrst loupaných mandlí na ozdobení
- 300 ml zakysané smetany
- 100 ml smetany ke šlehání
- vanilkový cukr a tuzemák podle chuti
Postup
Příprava jídla
1 Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.
2 Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.
3 Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.
4 Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.
5 Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.
6 Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.
NĚCO NAVÍC
Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte
pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.
NÁPLNĚ
Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.