srdce
Jahodové dortíčky
Pečení před více než 10 roky
Ingredience
- Těsto:
- 4 vejce
- 200 g polohrubé mouky (100 g mouky lze nahradit zdravější špaldovou variantou)
- 180 g třtinového cukru
- 100 ml horké vody (z rychlovarné konvice)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička oleje
- Krém:
- 250 g krémového sýra Philadelphia (alternativou je Buko)
- 200 g smetany ke šlehání
- 50 g moučkového cukru
- lžíce moučkového cukru
- 150 g čerstvých jahod
- na dozdobení čerstvé jahody
Postup
Troubu si předehřejeme na 180 °C, plech si vymažeme olejem a na něj dáme ještě pečící papír. Olej slouží k tomu, aby papír po plechu neklouzal a hezky se k němu přilepil.
Oddělíme si žloutky od bílků, žloutky dáme do větší mísy, přidáme k nim horkou vodu, lžičku oleje a připravený cukr. Vše elektrickými metlami na nejvyšší výkon šleháme, dokud se směs hezky nezpění a trochu nezhoustne, to může trvat cca. 3 minuty. Vedle v jiné míse si ušleháme dotuha bílky (když se mísa obrátí, musí bílky držet). Dáme dohromady žloutkovou směs s bílkovou, opatrně je mícháme, aby bílky nespadly, a mezitím do směsi po lžících přidáváme mouku s práškem do pečiva. Celá směs je lehká a nadýchaná jako peříčko.
Těsto navrstvíme na připravený plech a pečeme asi 10 - 15 minut. Dáváme pozor, abychom korpus nespálili, každá trouba peče trochu jinak.
Připravíme si krém - krémový sýr v míse dobře utřeme s moučkovým cukrem. V další míse si uděláme jahodový "žahour" - rozmačkáme jahody s cukrem vidličkou, odebereme jahodovou šťávu tak, aby zbyla jen dřeň. Vyšleháme studenou smetanu a smícháme všechny tři složky. Necháme v lednici ztuhnout asi 2 hodiny. Pokud dortíky chceme například převážet nebo je konzumovat později, můžeme do smetany přidat ztužovač šlehačky a celou náplň budeme mít pevnější. Je potřeba ale počítat s tím, že ztužovač trochu mění chuť.
Skleničkou si vykrájíme z těsta 12 kruhů, které promazáváme ztuhlou náplní. Na vrch ještě dozdobíme jahodami.
zdroj: www.foodlover.cz