Jaruna
Domácí slané tyčky
Maškrty před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 1 lžička krupicového cukru
- 1/2 kostky (20 g) droždí, nadrobeného
- 200 g hladké mouky + na podsypání
- 200 g hladké celozrnné pšeničné mouky
- 3 lžíce oleje + na vymazání mísy
- 1 lžička soli
- 1 bílek (na potření)
- 100 g modrého máku a hrubší sůl na posypání
Postup
1 V míse smíchejte 200 ml vlažné vody, cukr a droždí. Pak přidejte 2 hrstky mouky a nechte 10 minut stát, aby droždí vzešlo. Vmíchejte ještě 100 ml vody a olej.
2 V jiné míse smíchejte zbývající mouku se solí. Mouku postupně vešlehávejte do tekuté směsi. Až to dál nepůjde, nasypte zbývající mouku na vál a na ni vyklopte těsto. Těsto zpracovávejte rukama, dokud mouku nepojme (můžete také použít hnětač), asi 8 minut. Těsto dejte do olejem vymazané mísy a zakryjte. Nechte asi půl hodiny kynout. Mezitím zahřejte troubu na 190 °C.
3 Na pomoučněné ploše těsto nakrájejte na zhruba 40 stejně velkých kousků a rozválejte na tyčky silné jako tužka a dlouhé jako kratší strana plechu.
4 Tyčky naskládejte kousek od sebe na plechy vyložené pečicím papírem, potřete bílkem a posypte mákem a solí. Pečte v předehřáté troubě dozlatova, asi 20–25 minut.