Andrea Vaníčková
Malinový dort
buchtičky před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 3 vejce
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 80 g krupicového cukru
- kůra z ½ citrónu
- 100 g hladké mouky
- ½ lžičky kypřicího prášku
- 50 g rostlinného oleje
- 250 ml mléka
- 1 balíček vanilkového pudinku
- 40 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 300 g malin
- malinový́ džem na potření korpusu
- 1 balíček dortového želé
- 50 g opražených mandlových plátků
Postup
Do velké mísy vyklepněte žloutky vajec a bílky oddělte do šlehače. Ke žloutkům přidejte 1 vanilkový cukr a společně vše vyšlehejte do pěny. K bílkům přidejte část cukru, prošlehejte je do polotuha, dosypte zbylý cukr a došlehejte je na tuhý sníh, který následně přidejte ke žloutkům. Přistrouhejte citrónovou kůru a do mísy prosijte mouku s kypřícím práškem. Promíchejte, přilijte olej a ještě jednou promíchejte. Piškotové těsto nalijte do vymazané dortové formy a pečte ho do růžova na 160 stupňů asi 20-30 minut. Během pečení proveďte kontrolní vpich špejlí, pokud se těsto lepí, prodlužte dobu pečení. Upečený korpus nechte vychladnout a pak jej vyjměte z dortové formy.
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvařte podle návodu na obalu hustý́ pudink. Přendejte ho stěrkou do mísy, tu vložte do větší nádoby se studenou vodou a pudink míchejte metličkou do vychladnutí. Zabráníte tak vytvoření škraloupu. Máslo vyšlehejte s druhým vanilkovým cukrem. Důležité proto, aby se krém nesrazil je, že máslo a pudink musejí mít stejnou teplotu. Když nebudou, vy budete mít místo krému míchaná vajíčka…
Korpus vodorovně rozkrojte dlouhým nožem. Půlky rozložte jako knihu, nijak poloviny nepřetáčejte. Spodní plát potřete hustě krémem, asi 2 lžíce si nechte na boky. Stěrkou nebo nožem krém rovnoměrně rozetřete a přiklopte ho vrchním dílem korpusu. Krém, který vyleze po stranách, otřete nožem. Na top korpusu rozetřete džem, zafunguje jako zátka – neproteče pak do něj želé a šťáva z ovoce.
Z pečícího papíru ustřihněte dva pásky o takové šířce, aby o něco přesahovaly výšku korpusu. Oviňte je kolem dortu, vytvoříte manžetu. Spoje papíru slepte trochou krému.
Dort opatrně vraťte zpět do formy. Navrch naskládejte maliny. Na želé svařte vodu s cukrem v poměru dle návodu na obalu, jen prášek rozmíchejte ve vroucí vodě a pak jej ihned za tepla nanášejte mašlovačkou na ovoce.
Dort nechte takto přibližně hodinku tuhnout v lednici. Následně jej vyndejte, sejměte formu a boky dortu potřete zbylým krémem. Na dlaň si pak nasypte plátkované mandle a opatrně je nalepujte na krém na bocích dortíku. Pak maliňáka vražte zpět do chladničky, minimálně na dvě hodiny před podáváním.