Jaruna
Boršč I
Polívky před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- zelí bílé
- hovězí maso
- vepřové maso
- řepa červená
- mrkev
- celer
- rajčata
- rajčatový protlak
- olej
- bobkový list
- pepř
- nové koření
- sůl
- smetana zakysaná
Postup
Rajčata krátce spaříme ve vroucí vodě, oloupeme je, dužninu nakrájíme na kostičky a šťávu se zrníčky slijeme do misky.
Obě masa nakrájíme na kostky nebo plátky a opečeme je v hrnci na rozehřátém oleji. Přimícháme protlak, osolíme, zalijeme asi litrem vody a přivedeme k varu. Přidáme na kostky nakrájenou řepu a dále vaříme, dokud není řepa napůl měkká. Pak přidáme na kousky nakrájenou mrkev, celer a zelí, bobkové listy, celý pepř a nové koření a zvolna vše uvaříme doměkka.
Na závěr vmícháme nakrájená rajčata a polévku již jen necháme přejít varem. Podle chuti ji přisolíme, rozdělíme do talířů nebo misek a každou porci doplníme kopečkem zakysané smetany.