Soňa Melčová
Dýňová polévka
Polévky před více než 10 roky z www.thinkfood.cz
Ingredience
- 2 kg dýně (Hokkaido, máslová…)
- 2 l kuřecího vývaru
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 2 červené cibule
- ½ chilli papričky
- 4 stroužky česneku
- 2 snítky rozmarýnu
- pár šalvějových lístků
- 1 ciabatta
- kus parmazánu
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup
Oloupanou mrkev, celer, česnek, cibuli a chilli posekejte v robotu nahrubo. Do velkého, opravdu velkého hrnce nalijte asi decku olivového oleje. Dovnitř naskládejte šalvějové lístky a pod kotlem zatopte. Opražte po obou stranách šalvěj, pak ji rychle a opatrně vytáhněte velkou pinzetou a dejte ji osušit na kus kuchyňské papírové utěrky. Do hrnce s šalvějí ovoněným olejem dejte asi na 7 minut orestovat nasekanou zeleninu, přidejte otrhané snítky rozmarýnu a připravte dýně.
Pro lepší chuť použijte více druhů, třeba máslovku, Hokkaido, muškátovou… Rozpůlené, neoploupané tykve zbavte semen a okrajů a pokrájejte je kousky. Nemusí být malé, tak střední. Přidejte je k orestované zelenině, promíchejte a vše zalijte dvěma litry vývaru. Přidejte sůl, mletý pepř a hrnec přiklopte. Vařte asi 30 minut, dokud nebude dýně měkká.
V mezičase si připravte parmazánové krutóny. Ciabattu nakrájejte zešikma na plátky. Ty pokapejte olivovým olejem a z obou stran postrouhejte parmazánem, prsty ho do pečiva trochu zatlačte. Krutóny opékejte do zlatova.
Uvařenou dýni umixujte tyčovým mixérem do hladka, mixování neuspěchejte. Polévku naservírujte do misky, zakápněte ji olivovým olejem, jako loďku navrch položte parmazánový krutón, jejíž plachty budou tvořit opražené lístky šalvěje.