Kristýna Žďárská
Snídaňové sušenky
Zdravé sladkosti před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 110 g pšeničné celozrnné hladké mouky
- 80 g hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička mleté skořice
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžíce másla, změklého
- 60 ml řepkového oleje
- 55 g tmavého třtinového cukru
- 3 lžíce krystalového cukru
- 1 vejce
- 1 malá mrkvová nebo jablečnomrkvová dětská přesnídávka, odkapaná
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku ovesných vloček
- 1/2 hrnku cereálních lupínků
- 1/3 hrnku sušených brusinek
- 1/3 hrnku nasekaných vlašských ořechů
Postup
Příprava jídla 1 Předehřejte troubu na 175 °C. Promíchejte obě mouky, sodu, skořici, muškátový oříšek a sůl. Prošlehejte máslo, olej a oba cukry do pěny; trvá to asi minutu. Přidejte vejce, přesnídávku a vanilku a mixujte ještě 30 sekund. Vsypte moučnou směs a šlehejte dalších 30 sekund. Zlehka vmíchejte vločky, lupínky, brusinky a ořechy – těsto bude trochu lepkavé a méně soudržné než těsto na klasické sušenky. 2 Na plech vyložený pečicím papírem udělejte lžící kopečky těsta (každý by měl mít objem asi 3 lžic) a nechte mezi nimi 7cm rozestupy. Navlhčenýma rukama stlačte na sílu asi 6 mm. Pečte 12 minut, až budou sušenky zapečené, ale stále měkké. Nechte trochu zchladnout a pak přesuňte na mřížku, aby vychladly úplně.