Lucie Šputová
Jihočeská kulajda
Má oblíbená jídla před více než 10 roky z bonvivani.sk
Ingredience
- 1 hrsť huby sušené
- 50 g maslo
- 2 PL múka hladká
- 2 ks zemiaky
- 1 štipka rasca mletá
- 3 ks bobkový list
- 3 ks korenie nové celé
- 2 PL kôpor
- 150 ml smotana na varenie
- ocot
- 4 ks vajcia
- soľ morská
Postup
Houby necháme několik hodin máčet (čerstvé jen nakrájíme). Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou, přidáme scezené houby, sůl, koření a zvolna vaříme. Přilijeme smetanu, přidáme nasekaný kopr (mražený nebo sterilovaný)a ještě chvíli provaříme. Mezitím si zvlášť uvaříme na kostičky nakrájené brambory, které také přidáme do polévky. Z polévky vybereme koření, dochutíme octem, případně solí a rozmícháme v ní syrová vajíčka. Další dvě uvařená, nakrájená na plátky, vložíme do polévky těsně před dovařením.