Lenka Volfová
švestkový drobenkový koláč
sladké před více než 10 roky
Ingredience
- Těsto:
- 250 g žitné mouky (jemně mleté)
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 30 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek
- 100 g sluny
- Maková náplň:
- 150 g mletého máku
- 250 ml mléka
- 150 g rybízové marmelády
- Tvarohová náplň:
- 250 g nízkotučného tvarohu
- 200 g zakysané smetany
- citrónová kůra z jednoho citronu
- 20 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 vejce + zbylý bílek
Postup
Recept je rozepsán na množství do koláčové formy o průměru 25 cm.
Přísady na těsto smícháme a vytvoříme klasickou drobenku. 2/3 drobenky vtlačíme na dno koláčové formy, kterou si předtím vyložíme pečícím papírem.
Na těsto vlijeme makovou náplň. Tu vytvoříme tak, že svaříme mák s mlékem a marmeládou. Necháme probublat a odstavíme z ohně a na těsto vlijeme až po vychladnutí.
Na mák vyskládáme švestky a ty polijeme tvarohovou náplní. (Postupně ručně vyšleháme vajíčko a zbylý bílek - který nám zbyl z přípravy těsta - s cukrem, citronovou kůrou, tvarohem a nakonec i zakysanou smetanou.)
Nakonec vše zasypeme zbylou drobenkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů zhruba na 45 – 50 minut.
! Krájejte až po úplném vychladnutí, aby se drobenkový korpus nedrobil! ☺