Jaruna
Vepřová roláda na jablkách
Vepřový před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 600 g vepřové plece, zbavené šlach
- kořenicí pasta z ½ lžičky semen fenyklu, 2 stroužků česneku, 5 kuliček koriandru, 1 lžičky soli, ½ lžičky celého černého pepře, 1 lžičky citronové kůry
- 80 g másla
- 150 ml jablečného džusu
- 2 malá jablka, bez jádřince, nakrájená na měsíčky
- dušené zelí a bramborové knedlíky nebo šťouchané brambory k podávání
Postup
1 Troubu předehřejte na 220 °C. Přísady na kořenicí pastu rozmělněte v mixéru nebo v hmoždíři. Maso podélně nařízněte tak, abyste po rozložení získali vyšší plát. Pastu prsty vetřete do masa. Sviňte do rolády a zavažte kuchyňským provázkem – pokud máte plec s kůží, měla by být navrchu. Roládu položte do pekáčku švem nahoru, poklaďte kousky másla a pečte v troubě asi 25 minut, až začne být na povrchu křupavá.
2 Ztlumte na 160 °C. Přisypte jablka, přiklopte a pečte asi tři čtvrtě hodiny. Odkryjte, podlijte jablečným džusem a dopékejte ještě asi 25 minut dozlatova. Občas přelévejte vypečenou šťávou. Podávejte s dušeným zelím a bramborovými knedlíky nebo jen se šťouchanými bramborami.