Kristýna Žďárská
Domácí housky z ekucharka.net
Pečivo před více než 10 roky z ekucharka.net
Ingredience
- -0,5 kg hladké mouky
- -1/2 až 1 lžička soli
- -80 ml oleje
- -2 vejce
- -4 dkg droždí
- -1/4 l vody
- -1/2 lžičky cukru
- -Sezam nebo kmín
Postup
Odlijeme trochu vody do které zamícháme cukr, nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Do mísy nasypeme mouku, sůl, přilijeme vodu,olej, přidáme 1 vejce ( druhé je na potření), kvásek a vypracujeme těsto, které necháme vykynout na teplém místě.
Ještě než začneme dělat housky, zapneme si troubu na 200 st.
Vykynuté těsto vyklopíme na podsypaný vál a těsto si rozdělíme na 8 dílků.Budou z toho normální housky a tak jestli-že chcete malé, těsto si rozdělte na 10 - 12 kousků. Z každého dílku uděláme ještě tři, ze kterých uděláme válečky a ty spleteme.Pomažeme vajíčkem a posypeme kmínem nebo sezamem. Těsto je tak středně slané a tak jestli víc solíte, můžete si je ještě přisolit. Pečme ne pečícím papíře v předehřáté troubě na 200 st. Velké housky jsou za 14 minut pečené a vy si rozhodněte, jestli je chcete mít víc červené a nechte je tam třeba déle.
zdroj: ekucharka.net