www.delibety.com
GHÍ, aneb přepuštěné máslo
Pomazánky, dipy před více než 10 roky z kitchenette.cz
Ingredience
- Máslo, máslo :o)
Postup
Dejte máslo do hrnce a při středním plameni nechte rozpustit. Přiveďte k varu a když začne bublat, stáhněte žár na minimum jen tak, aby lehce probublávalo. Začne se tvořit pěna a na dně hrnce sraženina bílkoviny. Takto táhněte, dokud nedocílíte krásné zlaté barvy a vůně, jako když se dělá popkorn. Další signál, že ghí je hotové je, když takový bublavý, pukavý zvuk, který doprovází celý proces, přestane být slyšet, nebo je slyšet méně často. Lžicí odeberte z povrchu pěnu (můžete jí uchovat a použít třeba do kaše) a usazené bílkoviny se zbavíte za chvíli přecezením přes plátýnko. Dejte pozor, aby se máslo nepřepálilo, nemělo by mít hnědavou barvu a příliš oříškovou vůni. Výroba ghí z jednoho másla (250 g) by mělo trvat okolo 15ti-20 ti minut, čím více másla budete čistit, tím více času to zabere. Nechte zchladnout, tak aby bylo stále teplé, ale ne horké, a přeceďte přes cedník vyložený 3mi vrstvami gázy. Uchovejte v uzavřené nádobě v chladu.