www.delibety.com
Ostré čatní z dýně
Lekváre, džemy, chutney před více než 10 roky z www.chutastyl.cz
Ingredience
- dýně
- 1
- kilogram
- jablka
- 4
- kusy
- (kyselá)
- paprička chilli červená
- 1
- kus
- paprika červená
- 1
- kus
- cibule
- 2
- kusy
- (větší)
- semínko hořčičné
- 2
- lžičky
- zázvor
- 1
- lžička
- (mletý)
- pepř červený
- 2
- lžičky
- pepř černý
- 1
- lžička
- cukr třtinový
- 2
- lžíce
- (Korunní - Demerara)
- sůl
- 1
- lžíce
- ocet
- 4
- lžíce
Postup
Dýni rozkrojíme, zbavíme semen a vláken a nakrájíme ji na proužky. Odřízneme z nich slupku a dužninu nakrájíme na kostičky. Z oloupaných jablek odstraníme jádřince a nakrájíme je na dílky.
Dýni s jablky dáme do hrnce, přidáme jemně nakrájenou chilli papričku, červenou papriku a cibuli, přidáme koření, třtinový cukr, sůl a ocet a důkladně promícháme. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 25 minut, dokud dýně nezměkne. Během vaření čatní podle potřeby občas podlijeme vodou.
Horké čatní rozdělíme do sklenic, které důkladně uzavřeme a sterilujeme 20 minut při 85 °C. Skladujeme ho na tmavém a chladném místě.