Zuzana Moravčíková Pastorková
Croissanty
Svačiny pro děti před více než 10 roky z www.zghettablog.cz
Ingredience
- (220°+190°/ 10+5 minut/ 12 porcí)
- 317 g hladké mouky (prosáté)
- špetka soli
- 24 g cukru moučka
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 g másla
- 240 ml mléka
- cca 100 ml vody
Postup
Hlavně se nenechte odradit délkou, pokusím se to napsat co nejjednodušeji.
Jako první si vytvoříme samotné těsto, Dáme do mísy prosátou mouku, sůl, cukr a droždí. Pomalu přilíváme vlažné mléko a promícháváme vařečkou. Všechno vyklopíme na linku a snažíme se rukama vytvořit celistvé těsto. To ale úplně nepůjde, protože bude moc suché. Odměříme si tedy asi 100 ml vlažné vody a přilíváme po částech k těstu, vždy znovu zpracujeme a přilíváme jen tolik vody, aby se z těsta dala vytvořit koule. Tu dáme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na hodinu do ledničky.
No a teď přichází ta tricky part. Rozválet kostku másla na 20x25 centimetrů. Napřed mi to přišlo jako dobrej vtípek, že to přece není možný. Ale je a není to ani nic hroznýho.
Základem je, aby máslo bylo opravdu dost studené. Připravte si papír na pečení a ustřihněte poměrně velký kus, na který si zhruba nakreslete obdélník 20x25 cm. (Klidně tedy ustřihněte dvakrát větší kus.)
Do másla začněte mlátit válečkem, až se trochu splácne, prostě do té doby, než to půjde.