Miroslava Stravová
Domácí žitný kvásek
různé před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 2 jablka se slupkou, omytá, zbavená jádřince
- 2 lžičky medu
- pramenitá voda
- celozrnná žitná mouka, jemně mletá
Postup
Příprava jídla 1 Jablka pokrájejte na kusy, opláchněte, abyste je zbavili případných ,drobků‘ (mohly by na hladině plesnivět), vložte do čisté nádoby, přidejte med a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě 5 dní kvasit. Pak odměřte 200 ml tekutiny a smíchejte ji s 200 g celozrnné žitné mouky. V teple vzejde zhruba během půl dne. 2 Půl kvásku odeberte (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte‘ vmícháním 200 ml vody a 200 g mouky. Nechte kvasit. Omlazujte ještě 2x, vždy po dni. Kvásek lze uchovávat při pokojové teplotě, budete-li ho pravidelně ‚krmit‘ vodou a moukou. V chladničce ve sklenici s položeným, ne však zašroubovaným víčkem vydrží i déle než 14 dnů. Pokud kvásek necháte v chladničce déle než 2 týdny, raději ho vyndejte 1–2 dny před použitím a znovu ,krmte‘. Co je dobré vědět, než se pustíte do kvasu ✷ Kvásek lze připravit i z (polo)hrubé celozrnné žitné mouky. Počítejte ale s tím, že to bude mít vliv na výsledné pečivo – střídka nebude tak hladká. ✷ Vodu pro kvásek i do těsta používejte pramenitou (raději i kupovanou), kojeneckou či neperlivou slabě mineralizovanou minerální, než aby byla chlorovaná. S tou se sice dá vyvést kvásek také, ale podle mého laického pozorování se pak překvapivě rychle kazí. Chlor nejspíš nepříznivě ovlivňuje poměr mikroorganismů v kvásku. Kvásku i těstu ,chutná‘ také magnesia. ✷ Jak trefně poznamenala kolegyně Katka Švejdová, kvásek je jako tamagoči. Je třeba ho pravidelně krmit a uchovávat v přikryté, ale ne hermeticky uzavřené nádobě při teplotě zhruba do 20 °C (anebo dát do chladničky, tam vydrží spát i několik týdnů). ✷ Delší čas se dá kvásek uchovávat zahuštěný moukou do podoby drobenky a usušený. Před použitím ho včas nařeďte vodou a nakrmte. ✷ Kvásek by měl mít konzistenci více či méně řídké kaše; po krmení ho vždy promíchejte. ✷ Když kvásek zdvojnásobí objem, dokrmte ho vodou a moukou v poměru 1