Miroslava Stravová
Chléb placák
Přílohy před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 330 ml vlažného mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- 375 g hladké mouky + navíc na vál
- 1 lžička soli
- 1 lžíce olivového oleje + navíc na potření
- (hrubá) mořská sůl
Postup
Příprava jídla 1 V misce smíchejte mléko, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek; na povrchu se objeví bubliny. 2 Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujte v zadělávací míse hladké těsto. Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se při tom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut). Mezitím zahřejte troubu na 180 °C a plech lehce vymažte olejem (případně vyložte pečicím papírem). 3 Těsto propracujte a pak z něj rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku. 4 Potřete ji olejem a posypte solí. Pečte 15–20 minut, nebo dozlatova. NĚCO NAVÍC: Nic vám nebrání posypat placák kromě soli také semínky nebo kořením podle vlastní chuti a fantazie.