Hana Pokorná
Francouzský beránek s karamelizovanými jablky
ke kafíčku před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 6 vajec + 160 g moučkového cukru
- 160 g hladké mouky + 20 g škrobu
- špetka kypřicího prášku do pečiva
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
- moučkový cukr na posypání
- marcipán či marcipánová plastelína (vyrábějí Kovandovi) na ozdobu
- 5 nakyslých červených jablek,
- oloupaných, bez jádřinců, na čtvrtky
- 150 g moučkového cukru
- 1 lžíce másla
Postup
Příprava jídla
1 Vejce a cukr vložte do mísy robotu a 15 minut šlehejte. Směs musí být napěněná a lehká. Zahřejte troubu na 180 °C. Formu vymažte máslem a vysypte moukou, přebytečnou vysypte. Mouku smíchejte s pečicím práškem a škrobem. Špachtlí ji opatrně zapracujte do vaječno-cukrové směsi. Obličejovou část formy naplňte těstem a přiklopte. Pečte 25 minut, nůž by měl vyjít suchý. Beránka hned vyklopte.
2 V rendlíku se silným dnem opatrně nasucho zkaramelizujte cukr, pak sejměte z ohně a vsypte jablka a máslo, zhruba promíchejte. Dejte na plech, zakryjte alobalem a pečte hodinu při 130 °C. Beránka ozdobte, pocukrujte a jezte s jablky.