Hana Pokorná
AJVAR
zavařím si... před více než 10 roky z svasniprojidlo.blogspot.cz
Ingredience
- Na tři/ čtyři malé skleničky ajvaru jsem potřebovala
- jeden střední lilek
- pět velkých červených paprik
- velkou cibuli
- pepř, sůl
- půl hrnku slunečnicového oleje
- 1/4 hrnku bílého vinného octa
- 2 stroužky česneku
- lžíci srirachi (pálivé chilli omáčky)
Postup
Troubu jsem si předehřála na 200°C. Na plech jsem si rozložila celý lilek, papriky a oloupanou cibuli a vše jsem nechala péct asi půl hodiny, dokud papriky nezměkly a neztmavly a nedaly se loupat. Vše jsem pak vyndala z trouby, vložila do misky a přikryla talířem, aby se to zapařilo. Papriky i lilek jsem oloupala, nakrájela na kousky a vložila do hrnce.
K zelenině jsem přidala nakrájenou cibuli, srirachu, utřený česnek, trošku soli a pepře, olej a ocet. Uvedené množství oleje a octa však berte jako maximum, proto přidávejte po troškách a ochutnávejte. Směs rozmixujte ponorným mixérem do hladka a vařte alespoň hodinu, často promíchávejte.
Mezitím si sterilizujte sklenice. Ty čistě umyjte a dejte do trouby na 70°C na půl hodiny. Do ještě horkých sklenic nalijte hotový ajvar a vraťte do trouby teď již na 170°C na několik minut, aby se na ajvaru vytvořil trochu upečený vršek. Navrch každé sklenice nalijte trochu horkého oleje, který si připravíte bokem a ihned zavíčkujte. Tak můžete ajvar skladovat v chladnu i několik měsíců. Ajvar doporučuji dělat do menších sklenic, abyste jej vždy stihli vypotřebovat. I když bych řekla, že to problém nebude. Můžete ho ale také třeba darovat...