www.delibety.com
Špaldové houstičky
Chlieb a iné pečivo před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- 320 g žitného kvasu (i z chladničky; recept)
- 220 ml nechlorované vody
- 300 g špaldové chlebové mouky
- 2 lžíce žitné celozrnné mouky (jemně mleté)
- 2 lžičky soli
- 1,5 lžičky kmínu
- 1 lžíce oleje
- vejce, mléko apod. na potření
- hrubá sůl na posypání
Postup
Příprava jídla
1 Do velké mísy odměřte kvásek a na něj ostatní suroviny. Vařečkou vypracujte poměrně pevné těsto, které se samo tvaruje do koule. Mísu pevně zakryjte plastovou fólií a dejte přes noc do ledničky.
2 Ráno či dopoledne těsto propracujte, umotejte housky, naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout. Zavčasu zahřejte troubu na 200 °C. Pak housky potřete vejcem nebo jen žloutkem, mlékem či vodou, posypte hrubou solí, plech dejte do trouby, teplotu snižte na 180 °C a housky pečte zhruba 20 minut.
3 Upečené housky přesuňte na mřížku a nechte vychladnout.