Veronika Hlaváčová
Smetanová houbová omáčka
Omáčky před více než 10 roky z www.apetitonline.cz
Ingredience
- viz. http://www.apetitonline.cz/recepty/1749-smetanova-houbova-omacka.html
Postup
Příprava jídla
1. Čerstvé očištěné houby nakrájejte na plátky, malé jen rozpulte. V kastrolu rozehřejte máslo, zaprašte moukou a zasmažte zlatavou jíšku. Zalijte chladným houbovým vývarem (případně tekutinou, v níž se namáčely sušené houby) a povařte základ omáčky. Dejte stranou.
2. V kastrole rozehřejte olej a osmahněte cibuli dozlatova; trvá to asi osm minut. Přidejte pokrájené houby, případně scezené sušené, osolte, poprašte pepřem i kmínem a pak houby pod pokličkou deset minut poduste. Vmíchejte základ z jíšky a na malém plameni povařte asi čtvrt hodiny. Nakonec do omáčky vmíchejte oba druhy smetany a dochuťte.
3. Teď připravte knedlíky: prosijte mouku se solí do mísy, vlijte mléko s rozmíchanými žloutky, rozdrobte droždí a vypracovávejte, až je těsto lesklé a takzvaně hází puchýře. Vpracujte osmaženou žemli, jemně nasekanou petrželku a nechte chvíli odpočinout. Ve velkém hrnci uveďte do varu vodu a osolte ji.
4. Připravte si čtyři namočené vyždímané utěrky nebo látkové ubrousky. Těsto rozdělte na čtyři díly a rukama namočenýma ve studené vodě vytvarujte čtyři válečky. Zabalte je do připravených ubrousků a na obou koncích zavažte tak, abyste ponechali knedlíku trochu prostoru – nabude totiž na objemu. Vložte do vroucí vody a povařte asi dvacet minut. Pak opatrně rozvažte a rozbalte utěrku a knedlík nakrájejte na plátky. Podávejte s houbovou omáčkou.
Další recept na houbovou omáčku naleznete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.