Standa Fifik
Kuřecí prsa s kari omáčkou a exotickým kuskusem — Kluci v akci — Česká televize
Kuře před více než 10 roky z www.ceskatelevize.cz
Ingredience
- maso
- 4 ks kuřecí prsa
- kari
- sůl
- olivový olej na opečení
- omáčka
- 1 střední cibule
- 100 g másla
- 400 ml smetany
- 3 lžičky kari
- kuskus
- 150 g kus-kusu
- 2 grepy
- 50 g másla
- 50 g sušených datlí
- 50 g sušených fíků
- javorový sirup
- řeřicha nebo bazalka na ozdobení
- sůl
Postup
Křehké a jemné kuřecí maso se smetanovou kari omáčkou - myslíte nic neobvyklého? Kdo z vás však tento pokrm vyzkoušel v kombinaci s kuskusem? Co to vlastně kuskus je? Jednoduše těstovina vyrobená z tvrdozrnné pšenice. Filip zvolil kombinaci sladkých sušených fíků a datlí se šťavnatými grepy. Recept obsahuje dochucení javorovým sirupem. Nemáte-li ho po ruce, netrapte se, nahraďte lžící medu.
P.S. Kuskus dostanete v supermarketech v koutku zdravé výživy.
1. Kuřecí prsa osolíme a lehce okořeníme kari a opečeme na oleji jako steaky tak, aby bylo maso zcela hotové.
2. Jemně krájenou cibuli orestujeme na přepuštěném másle dozlatova, zaprášíme třemi lžičkami kari a necháme zpěnit. Zalijeme smetanou a necháme zredukovat, tedy zhoustnout. Omáčku dochutíme solí a pepřem, přidáme opečené maso a vše společně chvilku provaříme.
1. Kus-kus zalijeme horkou vodou (na 1 dávku kus-kusu 1 a půl dávky vody), necháme nabobtnat a poté dobře promícháme.
2. Z grepu vykrájíme filátka tak, že nejprve okrájíme kůru a nožem vykrajujeme ze skeletu plátky čisté dužiny. Vykrájený zbytek nevyhazujeme, později z něj vymačkáme šťávu.
3. Nahrubo krájené fíky a datle opečeme na másle. Přidáme kus-kus, promícháme, ochutíme špetkou soli, javorovým sirupem a šťávou z grepových skeletů. Na závěr přidáme filátka z grepu a lehce promícháme. Na talíři zdobíme bylinkou.