Sevillana
Dýňovo-bramborovo-tomatový krém
SOPAS před více než 10 roky z www.laskominyodmaryny.cz
Ingredience
- Suroviny
- 1 menší dýně Hokaido
- 4 rajčata
- 2 větší brambory
- 6 stroužků česneku
- olivový olej
- čerstvé bylinky - bazalka, rozmarýn, oregano
- ½ vody nebo zeleninového vývaru
- 100 ml sladké smetany
- sůl, pepř
Postup
Rajčatům vyřízneme stopky a na spodní straně je nařízneme do kříže. Vodu ve větším hrnci přivedeme k varu, rajčata v ní necháme spařit 20 až 30 sekund a ihned je přendáme do studené vody. Z rajčat oloupeme slupku a rozkrájíme je na čtvrtiny. Dýni omyjeme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Dužinu i se slupkou nakrájíme na kostky velké cca 3 cm. Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Všechnu zeleninu dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pokapeme olivovým olejem, přidáme stroužky česneku ve slupce, celé snítky bylinek a posolíme. Pečeme 45 minut v troubě vyhřáté na 200°C. Po upečení odstraníme bylinky, stroužky česneku vymáčkneme ze slupky k zelenině a spolu s vodou nebo vývarem vše rozmixujeme. Krém chvilku povaříme, přidáme podle chuti sladkou smetanu a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.