Evič Králová
PROFITEROLE
Dezerty před více než 10 roky z fotky-foto.cz
Ingredience
- Na těsto:
- 125 ml mléka (nejlépe polotučné)
- 200 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 100g másla
- 1 lžička hnědého cukru
- 1/2 lžičky soli
- 4 vejce
- Na Chantily krém:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžíce moučkového cukru
- Na čokoládovou omáčku:
- 200 g čokolády (alespoň 70% kakaa)
- 2 lžíce medu
- 20 g másla
- 100 ml plnotučného mléka
Postup
Těsto: Do pánve vložíme mléko, vodu, sůl a cukr a na mírném plameni zahříváme. Poté, co se cukr i sůl rozpustí, přidáme máslo. Ve chvíli, kdy je všechno máslo rozpuštěné, přivedeme k varu. Když se směs začne vařit, stáhneme z tepla a přisypeme mouku. Mícháme, dokud se těsto neodlepuje od stran pánve a poté dáme na talíř schladnout. Když těsto vystydne, dáme ho zpět do pánve a přidáme jedno vejce. Za studena vmícháme do těsta. Když je naprosto kompletně smíseno s těstem, přidáme druhé a postup opakujeme u každého dalšího vejce.
Těsto dáme do pytlíku a na plech vystlaný pečícím papírem klademe malé bochánky (malé, opravdu to hodně nabyde). Namočeným prstem smáčkneme „špičky“, aby se nespálily. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Po upečení necháme kompletně vychladnout.
Chantily: Vanilku podélně rozřízneme, vyškrábneme semínka, která přidáme do smetany spolu s cukrem. Vyšleháme. Opět použijeme cukrářský sáček a vychladlé profiterole plníme zespodu (normálně tam tou hubičkou proražte díru – volte nějakou s menším průměrem).
Omáčka: Na vodní lázni si v misce rozpustíme čokoládu, přidáme med a máslo. Když se vše smísí, sundáme z plamene a přilijeme mléko, důkladně zamícháme a můžeme podávat.