Evič Králová
Šafránové rizoto s cuketami
Bezmasa jidla před více než 10 roky z www.recepty.cz
Ingredience
- Rýže Rizotová rýže typ Carnaroli 320 g
- Šalotka najemno nakrájená 1 ks
- Bílé víno - suché 100 ml
- Šafrán trocha
- Zeleninový vývar 800 ml až 1 litr (horký) 800 ml
- Máslo 80 g
- Cuketa zbavená semínek a nakrájená na špalíčky 1 ks
- Parmazán nastrouhaný (např. Gran Moravia) 100 g
Postup
Cuketu podélně rozkrojte na čtvrtiny, odřízněte část se semínky (mohla by být nahořklá) a zbytek pokrájejte na menší špalíčky. Ty zprudka osmažte na oleji. Nechte stranou. Do trochy vína dejte pár snítek šafránu a nechte chvíli louhovat – získáte krásně žlutý roztok, který dá rizotu nejen pěknou barvu, ale i skvělou chuť.
Na oleji zpěňte šalotku. Vsypte rýži a promíchejte ji s cibulkou. Vlijte víno a za stálého promíchávání jej nechte odpařit. Poté začněte po menších dávkách přidávat vývar. Do druhé či třetí dávky přilijte i šafránový výluh. Stále promíchávejte. Vždy, když se předchozí dávka vývaru vsákne do rýže, přidejte další. Asi po deseti minutách přidejte orestovanou cuketu (pár kousků si nechte na ozdobu). Zhruba po 15 minutách by rýže už měla být takzvaně „al dente“ (na skus). Odstavte ji z ohně a vmíchejte máslo a sýr, aby celá směs získala krásně krémovitou konzistenci. Nakonec přilijte trochu vývaru, rozdělte na jednotlivé porce, ozdobte zbylou cuketou a hoblinkami sýra a můžete nosit na stůl.